Nors vežimu vežk

  • Paskelbta: 2024-03-05
  • Kategorija: Renginiai

Dalia Dilytė pasakoje apie lietuvių kalbą rašė „Tačiau tuomet, kai lietuviškų žodžių – nors vežimu vežk, įsikąsti vieną iš svetur atkeliavusį žodį – nevalia.“

Tuo įsitikino Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos priešmokyklinės c grupės mokiniai kovo 4 dieną dalyvaudami literatūros popietėje „Seku seku pasaką: kaip gyvūnai juda“, vykusioje Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje.

Moksleiviai klausydamiesi bibliotekininkės skaitomo D. Dilytės kūrinio „Pasaka apie lietuvių kalbą“ ištraukų sužinojo, kad paukščiai ne maitinami, o lesinami. Maitinami žmonės, o gyvuliai – šeriami. Nustebus ar apsidžiaugus tikrai nedera sakyti „vau“, kai turime lietuviškus žodžius „valio“, „puiku“. O norint ėjimą apibūdinti galima išsirinkti tinkančius žodžius iš net trijų su viršum šimtų reikšmę „eiti“ turinčių žodžių.

Klausydamiesi rašytojo, gamtininko S. Paltanavičius pasakos „Pati geriausia uodega“ vardino žodžius reiškiančius žvėrelių ir paukštelių ėjimą. Atidžiausiai klausėsi ir daugiausiai žodžių išvardino Auras ir Kajus. Antra praktinė užduotis buvo nuspalvinus išsirinktą gyvūno ar paukščio paveikslėlį prie jo užrašyti žodį, apibūdinantį jo ėjimą. Atlikdami antrąją užduotį visi stengėsi kuo kruopščiau, kūrybingiau nuspalvinti. Labai stengėsi surasti ir užrašyti tinkamiausią žodį. Pavyko puikiausiai. Dramblys dramblino, gandras stypčiojo, katė sėlino, o antis krypavo. Kūrybiškiausiai šią užduotį atliko Damjanas.

Auras, Kajus ir Damjanas už puikiai atliktas užduotis buvo apdovanoti pasakojimų knygomis. Eilėraščių knygą gavo dovanų gimtadienį šventęs Markas.

Pasidžiaugę apsilankymu ir veikla bibliotekoje, atsisveikinę moksleiviai išžygiavo į mokyklą.

Autorius:
Zina Černovienė

Nuotraukos:
Inesos Dumbravienės

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas